Hilton Garden Inn

Hilton Garden Inn

Gaborone, Botswana

The project has been conceptualized as a complementary public space open to all at ground level, while two buildings blocks, Hilton Garden Inn Hotel and Commercial Block, rise to the sides.

The pedestrian-friendly design encourages access by the new Business District community and offers a pleasant area to enjoy a meal, coffee at the restaurant or a drink in the hotel’s bar.

The two buildings’ orientation for sunlight gain in winter and protection from west and east low-sun in summer translates into major savings in energy efficiency and power consumption, especially considering Gaborone’s temperature variations and air conditioning requirements.

The landscape design includes water-wise ground floor gardens, vertical green walls and tall trees rising from natural ground level to provide a refreshing sense of the wider complex functions resulting in pedestrian scaled ground floor, large overhangs (deep shaded internal spaces) and solar control systems which doubles up to also enhance the architectural aesthetic.

Height, shape and the specific look and feel of the brand and efficient use of floor space: While the commercial block has been kept to 3 stories to the East West Street façade, the Hotel has been designed as a 7 storeys building all across (ground floor as a double level), in order to comply with the precepts of (a) the iconic nature of the brand and its hotel function, including the highlighted by the broad use of vertical gardens on a contemporary style building, and (b) Efficient use of floor space according to the standards set by the international brand on a 147- keys hotel.

Instead of creating a closed continuous building with restricted access, the project has been conceptualized as a complementary public space open to all public at ground level, while two buildings blocks, Hilton Garden Inn Hotel and Commercial Block (with Retail Ground Level), rise to the sides completing the scheme that negotiate a central public space in between, also offering urban permeability of public space for an active Ground Floor. The pedestrian-friendly design, encourages access by the floating and permanent community in the new Business District. It also offers a pleasant and accessible project where to enjoy a meal or a coffee, at the restaurant or perhaps a drink in the hotel’s bar overlooking the public parking deck and green spaces. The whole project will be generous while complying with regulations with disable and physically challenged users.

North-South buildings orientation for correct sun exposure and pedestrian’s perception. The two buildings have a most convenient orientation in terms of a reduced sun exposure to the west, and still offering quality of the views to the interior and exterior of the block. It has been opened to the sides to pedestrian access on P. G. Matante Road, East West Street and Western Avenue. Also, the correct building orientation for sunlight gain in winter and protection from west and east low-sun in summer translates in a huge energy efficiency and power consumption saving, as it is recommended for Gaborone’s temperature variations and considering power saving on air conditioning.

The landscape design includes water-wise vegetation in the form of ground floor gardens, vertical green walls, and tall trees rising up from natural ground level will work together to provide a refreshing image of the whole complex. The inviting trees and gardens will be seen as a pocket of relaxation in the busy Business District and will encourage the visit of the central square, retail space defined by the restaurant terrace and hotel’s public components (reception, restaurant/dining room, garden lounge & bar) around it.

Project

Hilton Garden Inn

Location

Gaborone, Botswana

Type

All